id="trbo-above-first-editorial"

memory®: waarom kinderen altijd winnen

De verklaring van een professor
id="trbo-below-fragment-0"

Waarom winnen kinderen altijd bij memory®?

memory® is één van de meest geliefde legkaartspellen. Dat ligt onder meer aan het geniaal eenvoudige spelprincipe. En bovendien stelt men iedere keer weer vast, dat kinderen beter zijn dan volwassenen. Susan Wilpers, professor aan de Hogeschool van Heilbronn, heeft een antwoord op de vraag: “Waarom hebben ouders geen kans, als ze met hun kinderen memory® spelen?”

Susanne Wilpers

is professor aan de Hogeschool in Heilbronn en wil het weten: zij was jarenlang overtuigd van haar geweldige geheugen, tot haar 3-jarige zoon haar moeiteloos versloeg bij een spelletje memory®.
Sindsdien heeft Wilpers zich intensiever bezig gehouden met de geheugenprestatie van kinderen. En ze vond een opvallende verklaring voor de overmacht van de kleintjes: hun hersencellen zijn met 200 biljoen synapsen dubbel zo goed vertegenwoordigd als die van volwassenen. In gummibeertjes gerekend, kun je met dit aantal 42 voetbalstadions vullen. Met deze rekencapaciteit registreren kinderen alle details van de kaartjes en hun positie.
Vader en zoon spelen memory®

De hersenen ontwikkelen zich op jonge leeftijd

Maar met elk jaar wordt het voordeel bij memory® minder: vanaf de puberteit neemt het aantal synapsen duidelijk af – niet omdat we dommer maar omdat we slimmer worden, verklaart Wilpers.

Door te leren weet het geheugen steeds beter, op welke synapsen-autoweg het het snelst vooruitkomt en gebruikt het steeds minder verbindingen tussen de zenuwcellen. Niet gebruikte synapsen bouwen de hersenen af. Maar die zijn nodig om met de volle mentale kracht de kaartenparen bij memory® te vinden

Daarom leggen kinderen de kaarten ook niet netjes in een rij, om net als volwassenen een geheugensteuntje te maken. De kleintjes komen er ook in de chaos van kaartjes wel uit, omdat ze nog niet in categorieën denken en daarmee hun geheugen beperken.
Vader en zoon spelen memory®
id="trbo-below-fragment-1"

Ravensburger memory® producten

id="trbo-below-fragment-2"

Motivatie maakt veel uit

Niet te verwaarlozen is volgens de professor de motivatie: kinderen denken dat ze een goede kans hebben bij memory® te winnen en zetten alles op alles om het spel te winnen. Volwassenen zijn er vaak niet met hun volle gedachte bij – misschien omdat ze denken hoe dan ook geen kans tegen hun kinderen te hebben.
De ontdekking van de kinderlijke overmacht bij het onthouden van kaartjes, bevestigt maar weer eens dat Ravensburger memory® een ideaal familiespel is.
Moeder en dochter spelen memory®
id="trbo-below-fragment-3"
memory® Kaarts

Interesse gewekt?

Als u nog meer over Ravensburger memory® wilt weten, kijk dan eens naar de volgende link:
id="trbo-below-fragment-4"
id="trbo-below-main-content"
excl. tax, excl. Shipping Cost